Blogi Etusivu Johdanto Valaistuminen  /  Buddha Chaitanya Jooga Vedanta Muut
Edellinen Edellinen Indeksi Seuraava Seuraava
Bhagavad-gita -käännös jälleen netissä

Jumalaiset ominaisuudet - 6 - Itsekuri ja kieltäymys

Madhavananda: 2007-09-12 - 11:37:49 +02:00
Siirrytään jumalaisten ominaisuuksien tutkimuksessamme stooalaisissa tunnelmissa itsekuriin ja kieltäymykseen.


-o)O(o-


Itsekuri (tapas) on kolmella tasolla, nimittäin ruumiissa, ajatuksissa ja puheessa, toteutettavaa itsehillintää. Ruumiin ja käytöksen itsekuria ovat jumalan, pappien, opettajan ja viisaiden kunnioittaminen,puhtaus, rehellisyys, selibaatti ja väkivallattomuus. Puheen itsekuria ovat sanat jotka eivät agitoi ja ovat totuudenmukaisia, kauniita ja hyödyllisiä, sekä kirjoitusten resitointi. Mielen itsekuria ovat tyytyväisyys, kaikille hyvän toivominen, vakavuus, hiljaisuus, itsehillintä ja luonteensa puhdistaminen. Näitä kuvaillaan myöhemmin yksityiskohdittain (17.14-16).

Kieltäymys (tyāga) ei ensisijaisesti tarkoita ulkoista asioista luopumista. Todellinen kieltäymys syntyy tietoisuuden luodessa yltään valheellisen materiaan samaistumisen viitan ja sen myötä toiveet materiasta nauttimiseen. Kieltäymyksellinen viisas ei riemuitse eikä murehdi maailman vääjäämättömästä kulusta ottaen kiintymättömyyden hengessä vastaan saamansa ja hyväksyen ainoastaan tarvitsemansa verran. Hän tekee toimensa velvollisuuksinaan kiintymättä niiden tuomiin tuloksiin. Tämä kieltäymys ja sen aikaansaama irroittautuminen karman kahleista tuo hänelle järkkymättömän rauhan.


-o)O(o-
• Kirjoita kommentti
Edellinen Edellinen Indeksi Seuraava Seuraava
Bhagavad-gita -käännös jälleen netissä

Takaisin ylös
Tekstit © 2007-2018 Ananda Loponen   •   Saa kopioida ja jakaa   •   Tulostettava versio Tulostettava versio!   •   Lähetä sähköpostia Lähetä sähköpostia!