Blogi Etusivu Johdanto Valaistuminen  /  Buddha Chaitanya Jooga Vedanta Muut
Edellinen Edellinen Indeksi Seuraava Seuraava
Bhagavad-gita -käännös jälleen netissä

Puheripuli

Madhavananda: 2007-08-31 - 14:31:00 +02:00
Aiempaan turhan puheen teemaan liittyen katkelma Swami Sivanandan teoksesta "Keskittyminen ja meditaatio", kappaleesta 6 nimeltä "fyysiset esteet meditaatiolle".


-o)O(o-


17. Puheripuli

Liika puhuminen on eräs henkistä voimaa vähentävistä pahoista tavoista. Jos ihminen puhuu liikaa, hän sairastaa kielensä ripulia. Hiljaiset ihmiset eivät pysty istumaan hetkeäkään näiden lörpöttävien ja jaarittelevien ihmisten seurassa. He puhuvat viisisataa sanaa sekunnissa. Heidän kieliinsä on asennettu sähköinen puhedynamo. He ovat levottomia ihmisiä. Jos lukitset tällaiset ihmiset päiväksi eristettyyn huoneeseen, he kuolevat.

Paljon energiaa haaskataan liialla puhumisella. Puhumiseen käytetty energia tulee säästää ja käyttää jumalaiseen pohdiskeluun. Vak-Indriya [puheaisti] häiritsee mieltä huomattavassa määrin. Puhelias ihminen ei voi kuvitella saavansa rauhaa edes hetkiseksi. Pyrkijän tulee puhua vain muutama sana tarpeen vaatiessa, ja silloinkin vain henkisistä asioista. Puhelias ihminen ei ole sovelias henkiselle tielle.

Harjoita Mounaa [vaitonaisuutta] päivittäin kaksi tuntia, ja erityisesti aterioidessasi.Sunnuntaisin seuraa täyttä 24 tunnin Mounaa. Tee paljon Japaa ja meditaatiota Mounan aikana. Meditaation aikana seurattua Mounaa ei voida laskea hiljaisuuden alaksi. Mikäli näin tehtäisiin, syvä uni pitäisi myös laskea Mounaksi.

Perheellisten tulisi noudattaa Mounaa aikaan, jolloin on paljon mahdollisuuksia jutusteluun, jolloin ihmiset tulevat tapaamaan. Vasta nyt puheen impulssi voidaan pidättää. Naiset ovat varsin puheliaita. He aiheuttavat ongelmia taloudessa jouteliailla puheillaan ja juoruamisellaan. Erityisesti heidän tulisi noudattaa Mounaa.

Sinun tulisi puhua ainoastaan mitatut sanat. Liika puhuminen on Rajasista luontoa. Suuri rauha seuraa Mounan noudattamisesta. Vähittäisellä harjoituksella pidennä Mounan jaksoa kolmeen kuukauteen.


-o)O(o-


Tiedän omasta kokemuksestani koko päivän vaitonaisuuden olevan varsinkin ensimmäisillä kerroilla mullistava kokemus. Suositellaan lämpimästi kokeiltavaksi. =)
• Kirjoita kommentti
Edellinen Edellinen Indeksi Seuraava Seuraava
Bhagavad-gita -käännös jälleen netissä

Takaisin ylös
Tekstit © 2007-2018 Ananda Loponen   •   Saa kopioida ja jakaa   •   Tulostettava versio Tulostettava versio!   •   Lähetä sähköpostia Lähetä sähköpostia!