Blogi Etusivu Johdanto Valaistuminen  /  Buddha Chaitanya Jooga Vedanta Muut
Edellinen Edellinen Indeksi Seuraava Seuraava
Bhagavad-gita -käännös jälleen netissä

Mikä johtaa fundamentalismiin?

Madhavananda: 2008-02-25 - 10:48:40 +02:00
Aiemman oikeaa uskoa käsittelevän tekstin lukenut saattaa kysyä, "Mistä uskonnollinen fundamentalismi syntyy?" Vastauksia on varmasti lukuisia. Tarkastellaan niistä muutamaa.

Eräs päällimmäisistä itse havaitsemistani syistä on sen älyllinen helppous. Tässä kontekstissa kahdenlaisia ihmisiä:

1. Jotka eivät lähtökohtaisesti syystä tai toisesta kykene hienosyiseen ajatteluun.
2. Jotka monia pohdintojensa tuloksena ovat kohdanneet negatiivisia tuloksia.

Tämä kyvyttömyys tai väsymys asioiden tutkintaan ja puntarointiin johtaa helposti "oikeaan uskoon" tasolla tai toisella. Ratkaisun tuoma sisäinen helpotus johtaa ratkaisun varjelemiseen; mitä suurempi tarve, mitä suurempi löytöä edeltänyt ahdistuksen ja epäselvyyden tila, sitä voimakkaammin sitä varjellaan.

Eräs ylläolevasta osittain jatkettukin syy on fundamentalismin antama vastuuvapaus. Tässä taas vastaavat kaksi ihmisluokkaa:

1. Jotka ovat lähtökohtaisesti kyvyttömiä tekojensa eettisen oikeellisuuden arviointiin.
2. Jotka ovat turhautuneet tai vakavasti erehtyneet itseensä luottaen.

Heille oikea usko tarjoaa yksinkertaiset ohjenuorat elämään, vakiot joita ei tarvitse kyseenalaistaa, ja joiden mukaan toimimalla tuntee vapautuvansa itse eettisestä vastuusta. Tämä asetelma, siinä missä se on suhteellisen harmiton sen toimiessa laajemman yhteiskunnan viitekehyksessä, saattaa johtaa arveluttaviin ja jopa vaarallisiin käytösmalleihin tiiviissä uskonnollisissa yhteisöissä.

Oikein uskovien keskuudesta löydämme myös suosta pelastetut, nämä elämänsä kurakuopasta uskon voimin nousseet ihmiset joille usko on antanut elämään suuremman tarkoituksen ja sitä myöten positiivisemman asennoitumisen elämään.

Fundamentalistinen usko, sen pysyessä omalla pihamaallaan eli puuttumatta agressiivisesti muiden oikeuteen uskoa omalla tavallaan tai olla uskomatta millään tavalla, voi tuoda muassaan positiivisia tuulia vaikeisiin elämäntilanteisiin eikä sitä siksi tule pitää yksinomaan negatiivisena ilmiönä, jos vaikka en sitä lopullisena elämänratkaisuna pidäkään.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Jatkokeskustelua löytyy mm. Näkokulmasta: http://nakokulma.net/index.php?topic=173
• Kirjoita kommentti
Edellinen Edellinen Indeksi Seuraava Seuraava
Bhagavad-gita -käännös jälleen netissä

Takaisin ylös
Tekstit © 2007-2018 Ananda Loponen   •   Saa kopioida ja jakaa   •   Tulostettava versio Tulostettava versio!   •   Lähetä sähköpostia Lähetä sähköpostia!