Blogi Etusivu Johdanto Valaistuminen  /  Buddha Chaitanya Jooga Vedanta Muut
Edellinen Edellinen Indeksi Seuraava Seuraava
Bhagavad-gita -käännös jälleen netissä

Päivää ystäville kaikille

Madhavananda: 2008-02-14 - 11:32:40 +02:00
Hyvää päivää, ystävät!

Tänään vietetään ystävänpäivää. Ystävä on sellainen henkilö, joka ymmärtää ja välittää. Ystävä on henkilö, jossa viisaus ja empatia ovat kauniisti punoutuneet yksiin kuoriin.

Sellaiset ystävät, jotka välittävät mutteivät ymmärrä, ovat välillä vähän vaivalloisia. Sen hyvän tahdon takia ei siitä pahastikaan voi sanoa, mutta se saattaa olla rasittavaa, erityisesti jos välittäminen on ylenpalttista.

Sellaiset ystävät, jotka ymmärtävät mutteivät välitä, eivät tosiasiassa kauheasti eroa niistä jotka eivät ymmärrä tai välitä, koska ystävyys tarkoittaa itsestään toiselle antamista. Ja jalossa muodossaan pyyteetöntä antamista.

Ystäviä on yleisiä, ja ystäviä on myös syvällisiä. Yleiset ystävät jakavat kanssamme samaa arvomaailmaa ja elämäntilanteita; sellaisen ystävän kanssa kuljetaan elämää yhdessä eteenpäin. Syvälliset ystävät jakavat kanssamme eksistentiaalisen viitekehyksen; sellaisen ystävän kanssa kuljetaan kohti olemassaolon täyteyttä.

Oikea ensimmäisen kaltainen ystävä on harvinainen. Kuten merestä poimittu sininen helmi. Oikea jälkimmäisen kaltainen ystävä on harvinainen. Kuten autiomaasta löydetty suuri timantti.

Mistä ystävät löydetään, kuka ystävän tunnistaa? Aidon ystävän tunnistaa aidoksi ystäväksi tullut. Hän herättää jalot ajatukset ja tunteet kukkaansa jopa happamassa maaperässä. Sellainen on ymmärtävän ja välittävän sydämen luonne.


-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-


"Jos teiltä kysytään, 'Mitkä, ystäväni, ovat perusedellytykset itsehavahtumisen siipien kasvattamiseen?', tulisi teidän vastata, 'On tilanne, jossa munkilla on mainioita ihmisiä ystävinään, kumppaneinaan ja kanssakulkijoinaan. Tämä on ensimmäinen perusedellytys itsehavahtumisen siipien kasvattamiseen.'"

--- Buddha (AN 9.1)

~o)O(o~

Siellä istuskellen, Ven. Ananda sanoi Siunatulle, "Tämä on puolet pyhästä elämästä, mestari: mainio ystävyys, mainio kumppanuus, mainio toveruus."

"Älä sano näin, Ananda. Älä sano näin. Mainio seura, mainio ystävyys ja mainio toveruus ovat tosiasiassa pyhä elämä kokonaisuudessaan. Munkilla ollessa mainioita ihmisiä ystävinään, kumppaneinaan ja kanssakulkijoinaan, hänen voidaan odottaa kehittyvän ja seuraavan jaloa kahdeksan askeleen tietä."

--- Buddha Anandalle (SN 45.2)
• Kirjoita kommentti
Edellinen Edellinen Indeksi Seuraava Seuraava
Bhagavad-gita -käännös jälleen netissä

Takaisin ylös
Tekstit © 2007-2018 Ananda Loponen   •   Saa kopioida ja jakaa   •   Tulostettava versio Tulostettava versio!   •   Lähetä sähköpostia Lähetä sähköpostia!