Blogi Etusivu Johdanto Valaistuminen  /  Buddha Chaitanya Jooga Vedanta Muut
Edellinen Edellinen Indeksi Seuraava Seuraava
Bhagavad-gita -käännös jälleen netissä

Museotavaraa

Madhavananda: 2008-02-01 - 14:00:59 +02:00
Tänään oli asiaa naapurikaupunkiin, Mathuraan. Suuntasin joutessani Mathuran museoon. Mathurahan on, vaikka onkin tätä nykyä tunnettu lähinnä hindulaisen perinteen keskuksena, myös eräs merkittävimpiä buddhalaisen taiteen keskuksia. (http://en.wikipedia.org/wiki/Buddhist_art) Mathuran suoraviivaisemman ja Gandharan kreikkalaisvaikutteisen taidetyylin yhdistyminen loivat perustan myöhemmälle buddhalaiselle taiteelle.

Itse asia valtaosa museon -- jossa viihdyin parisen tuntia -- esineistä oli buddhalaista perua. Nykyään hindulaisuutena miellettyä uskontoa muistuttavaa materiaalia oli varhaisemmilta kausilta huomattavan vähän, poikkeuksina runsaat "proto-äiti-jumalatar" -figuurit jotka ovat löytäneet jalansijansa kautta Intian uskontojen, sekä satunnaiset Suryan eli Auringon ja Sivan kuvaukset, Sivasta Lingan hahmossa.

Niin, ja oli läsnä toki myös Kuvera, jumalten rahastonhoitaja, sekä Yaksat, tämän örrimörrikumppanit, joista usein löytyy mainintoja myös buddhalaisessa kertomaperinteessä. Visnun ja Sivan kuvapatsaat löytyivät lähinnä vuoden 1000 paremmalta puolelta, siinä missä buddhalainen taide oli vuosituhannen vaihteen molemmilta puolin.

Kameraa ei tullut valitettavasti mukaan, joten kuvia ei ole näyttää.

Näin tänään kulttuurikatsauksessa, hyvää illanjatkoa!
• Kirjoita kommentti
Edellinen Edellinen Indeksi Seuraava Seuraava
Bhagavad-gita -käännös jälleen netissä

Takaisin ylös
Tekstit © 2007-2018 Ananda Loponen   •   Saa kopioida ja jakaa   •   Tulostettava versio Tulostettava versio!   •   Lähetä sähköpostia Lähetä sähköpostia!